חוזה עבודה הוא הסכם בעל תוקף משפטי המקיף את ההתקשרות בין עובד למעביד – ההסכם יכול להיות הן בכתב והן הסכמה שבעל- פה המשמשת כחוזה לכל דבר. לא קיים חוק מיוחד לכך המסדיר את נושא חוזה העבודה למרות שנעשו ניסיונות קודמים אשר לא עברו את שלבי החקיקה לגיבוש חוק פרטני לחוזה עבודה אישי, לכן חלים עקרונות החקיקה הכללית בדיני חוזים.
מה מכיל חוזה עבודה?זמן ההעסקה ("תקופת ההתקשרות") יכול להיות לתקופה בלתי מוגבלת, לתקופה קצובה או גיוס לצורך משימה מסוימת. זה יכול לעסוק בשיבוצו של עובד במסגרת החוזה הקיבוצי, ובכל אותם מקומות עבודה בהם לא נקבע שכר הסכם בהסדר קיבוצי, עיקר תנאי העבודה מפורט בחוזה אישי. בנוסף, החוזה יכיל את הגדרת התפקיד בו יועסק ואת הסכמתו של העובד להגדרה זו ולתנאים, על השכר שבצידם ועל התנאים הבסיסיים.
מה קורה במידה וחלו הוראות לא חוקיות בחוזה העסקהכעקרון, הוראות לא חוקיות בחוזה העסקה אינן ברות אכיפה ודינן- בטלות בפני החוק. לדוגמה: אין לאסור פניה של עובד לערכאות משפטיות על- מנת לתבוע את המעסיק, משום שמדובר בזכות יסוד לאדם. שעות עבודה ומנוחה מעוגנות בחוק ואין חוק שבא לבטלן. כך גם לגבי פניה למתחרים של אותו העסק- לעתים החוק מכיר בתקופת צינון סבירה בין העסקה בעבודה אחת ולבין פניה להעסקה בחברה המתחרה. בתי הדין לעבודה קבעו שאין לחייב עובד לשלם על נזק שגרם, אלא אם זה דרך בית הדין לעבודה. בנוסף, אין לאסור הקמת ועד עובדים וישנן עוד דוגמאות לעניין.
הפרת חוזה עבודה על ידי מי מהצדדיםהפרת תנאים משמעה עשיית מעשים שאינם עולים בקנה אחד עם המסוכם בחוזה העבודה. לא כל הפרה הנגרמת מסטייה מחוזה העבודה נחשבת להפרת חוזה עבודה, אולם אם חלה הרעה בתנאים ישנה האפשרות לפיטורין ובעקבותיו לפיצויי פיטורין. רצוי להתייעץ עם עורך דין עבודה כדי להבין מהם הצעדים האפשריים הקשורים בכך.